Voeding

Fipronil in eieren: De codes van besmette eieren

Op 30 juli jl. heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een publiekswaarschuwing over besmette eieren uit laten gaan. Nadat het insecticide Fipronil in eieren was aangetroffen bij pluimveebedrijven in Nederland en België is men tot deze uitzonderlijke actie overgegaan.

Wat is fipronil?
Fipronil is een stof die uit de diergeneeskunde komt. Daar wordt het gebruikt tegen o.a. vlooien en mijten bij honden en katten. Het mag niet gebruikt worden bij kippen in de pluimveesector of andere dieren in de voedselketen.

Hoe is dit probleem van Fipronil in Eieren ontstaan?
Vermoed wordt dat een pluimveeservicebedrijf dat legbatterijen behandelt tegen bloedluis het verboden middel heeft gebruikt. Het is nog onduidelijk of het bedrijf wist dat het verboden middel erin zat.

Hoe ernstig is het?
Fipronil is licht giftig voor mensen. Het is niet kankerverwekkend. Het kan leiden tot klachten over misselijkheid, overgeven en duizeligheid die over het algemeen weer verdwijnen. Bij langdurige blootstelling en ophoping van de stof in het lichaam, wordt risico op gezondheidssschade hoger.

Risico voor kinderen en zwangere vrouwen
De NVWA heeft een lijst samengesteld met codes van eieren die een Fipronil-gehalte bevatten dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. In één geval is het Fipronil-gehalte zelfs te hoog voor veilige consumptie door volwassenen. Voor deze code – X-NL-40155XX – wordt men extra gewaarschuwd. Deze eieren moeten kinderen en volwassenen absoluut niet eten. Vergeleken met de algemene bevolking is er geen hoger risico vastgesteld voor zwangere vrouwen en ongeboren kinderen.

De genomen acties
De eieren van ongeveer 180 leghen-, opfok- en broedbedrijven waar besmetting wordt vermoed zijn geblokkeerd en worden teruggehaald uit de handel. Bij deze bedrijven zijn monsters genomen van de stallen. Op basis van de eerste uitslagen heeft de NVWA een publiekswaarschuwing uit laten gaan.

Lijst met codes besmette eieren
De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met codes van eieren met een te hoog Fipronil-gehalte. Deze lijst wordt constant bijgewerkt en is te vinden via deze link:
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/biociden/fipronil-in-eieren/lijst-met-eicodes-waarvan-de-nvwa-adviseert-ze-niet-te-eten

Fipronil in eieren

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.