Beweging, Geest

Yoga voor beginners: De basisinformatie

Yoga voor beginners: De Basisinformatie

We hebben allemaal wel eens van yoga gehoord. Maar wat is Yoga nu precies? Yoga is in ieder geval meer dan rekken en strekken en ingewikkelde houdingen. Yoga is ook ontspanning en bewust worden. Wat Yoga anders maakt van veel andere sporten is dat het niet prestatie gericht is. Toch is er een verschil tussen yoga voor beginners en Yoga voor gevorderden. In beide gevallen is gericht op jezelf en je hoeft niet speciaal soepel te zijn, al zal het wel de soepelheid van je lichaam bevorderen.

Door deze oefeningen in combinatie met gericht ademhalen zal je lichaam en geest een nieuwe manier van ontspanning ervaren die jou helpt om te herstellen en op te laden. Het grote voordeel van Yoga is dat je niet alleen lichamelijk fitter wordt maar ook zal  het je emotioneel en mentaal sterker maken. De Yoga oefeningen gaan zover als dat je eigen lichaam toelaat.

Waar komt Yoga vandaan

Yoga gaat ongeveer 5000 jaar terug in de tijd en komt vanuit het oude India. Een definitie van het woord Yoga vertaald uit het Sanskriet is ook wel: “goed gevormd, verfijnd, perfect of gepolijst”. Yogi’s waren mensen die zich bezig hielden met de eerste vormen van Yoga en hadden als doel om meer één te worden met de natuur. De Yogi voelde zich verbonden met dieren, planten en al wat leeft en door middel van mediteren konden ze zich afsluiten van mensen. Dit mediteren werd daarom geregeld gedaan in de natuur om zo in contact te komen met de dieren die daar leefde.

Door deze studie kwamen de Yogi er achter dat alle dieren afzonderlijk verschillende houdingen aannamen. Wat deze verschillende houdingen gemeen hadden was dat ze allemaal nuttig waren voor die dieren.
De Yogi ging deze houdingen nadoen en zo werden ook de namen van deze dieren gebruikt om deze houdingen een naam te geven. Door deze oefeningen regelmatig toe te passen merkte de Yogi dat hij fitter werd, spieren werden flexibeler en de conditie ging vooruit. Yoga is natuurlijk niet meer wat het 5000 jaar geleden was en heeft vele vormen maar de basis is toch wel om vitaler en gezonder in het leven te staan.

Wat kan Yoga mij als beginner opleveren

Binnen de Yoga zijn vele stromingen en vormen die allemaal als doel hebben om zowel lichamelijk en geestelijk meer in balans te komen. De meeste mensen hebben een druk bestaan. We zijn vergeten om te ontspannen en rust te nemen. Veel sporten zijn prestatie gericht wat er toe kan leiden dat ook daar weer spanningen en stress uit ontstaan. Ook Yoga voor beginners is volledig gericht op jezelf. Je hoeft geen rekening te houden met andere mensen en je hoeft geen prestatie te leveren. Door uitgebalanceerde oefeningen kan een ieder op zijn niveau aan zijn algehele conditie werken. Yoga is dan ook niet te vergelijken met de meest reguliere sporten omdat Yoga nooit een competitief element heeft. Niet naar jezelf, een mede of tegenspeler en ook niet naar een team.

Yoga gaat je ook leren om bewuster om te gaan met je ademhaling. Veel mensen weten niet dat elke emotie zoals bijvoorbeeld stress, angst en onrust gestuurd wordt door ademhaling. Door hier bewust mee te gaan oefenen zal ook dit tot resultaat hebben dat je mentaal meer rust en controle ervaart.

Misvattingen die veel beginners hebben over Yoga

Je moet lenig zijn voor Yoga. Yoga is zweverig. Yoga is saai en meer geschikt voor alternatieve mensen.
Allemaal misvattingen die je vaak hoort van mensen die niet bekend zijn met Yoga. Over alles is wel een oordeel te vellen. In veel gevallen is dit onwetendheid en/of een beeld wat je van iets hebt. Vaak wordt ook gezegd dat Yoga beoefenaars vegetarisch en enorm spiritueel zijn. Yoga is voor iedereen. Jong en Oud, Man en Vrouw.

Yoga voor beginners oefeningen

Iedereen kan beginnen met yoga. Je hoeft niet lenig te zijn of een goede conditie te hebben. Er zijn simpele oefeningen waar je mee kunt beginnen. Die zijn minder en zo ideaal om mee te starten.

Als je echt net begint en al een beetje wilt oefenen en zien of Yoga iets voor jou is. Dit filmpje is perfect voor Yoga voor beginners.

Ook zijn er verschillende stromingen van Yoga met ieder zijn eigen eigenschappen. In Nederland is de meest bekende vorm van yoga de Hatha yoga. Hatha yoga is een combinatie van lichamelijke oefening samen met de beheersing van de ademhaling. Andere stromingen zijn onder andere de Yin Yoga, Bikram Yoga en Ashtanga Yoga. Informeer gerust bij een Yoga docent wat de mogelijkheden zijn en probeer gewoon eens iets uit.

Wat heb je nodig om met Yoga te beginnenYoga voor beginners

Er is veel te koop in de winkel wat te maken heeft met Yoga. Het is een industrie geworden met veel high tech materiaal waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat heb je nu nodig om met Yoga te beginnen? Het goede nieuws in: Niet veel. Je hoeft geen honderden euro’s uit te geven om goed voor de dag te komen in een Yoga school.
Wat belangrijk is dat is dat je comfortabele liefst wat strak zittende kleding aanhebt die elastisch is en goed kan ademen. Voor de dames geldt: Een legging en een hemdje met daaronder een sport BH en voor de heren volstaat een short met een katoenen shirt. Yoga doe je veelal op blote voeten dus schoenen en sokken zijn niet nodig. De meeste Yoga scholen beschikken zelf over Yogamatten maar als je thuis ook nog verder wilt gaan met de geleerde oefeningen dan kan je vrij voordelig al een Yogamat aanschaffen. Ook Yoga blokken en een dekentje zijn veelal op de Yoga school aanwezig. Met een kleine investering ben je dus klaar om je eerste lessen te volgen op de Yoga school.

Yoga voor beginners in jouw woonplaats

Ben je na het lezen van de informatie op deze site enthousiast geworden en wil je beginnen met Yoga dan kan je op zoek naar een Yoga school bij jou in de buurt. Er zijn verschillende locaties waar je Yoga kan beoefenen en veel scholen hebben speciale lessen, Yoga voor beginners. Plekken waar Yoga gegeven wordt zijn onder andere de sportschool, een gespecialiseerde Yoga school maar er zijn ook personal trainers die jou privé les kunnen geven. Wij van Lokaal Gezond helpen jou de juiste plek te vinden in jouw woonplaats waarna je alleen nog even contact hoeft op te nemen met de desbetreffende locatie.

About the author

Related Posts